سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی یک مشکل هورمونی است که در سنین باروری زنان بروز می کند. تشخیص تنبلی تخمدان باید توسط متخصص زنان، زایمان و نازایی انجام شود. تنبلی تخمدان یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی غدد درون ریز است که 8 تا 20 درصد از زنان با آن درگیر هستند. یکی از علائم آن، پریود نشدن یا سیکل عادت ماهانه نامنظم است. از دیگر علائمی که پزشک می تواند با آن تنبلی تخمدان را تشخیص دهد بررسی سطح هورمون آندروژن در بدن است.
دکتر آزاده مهدیان متخصص زنان، زایمان و نازایی هستند که تحقیقات بسیاری در زمینه درمان تخمدان پلی کیستیک و ناباروری زنان انجام داده اند. برای ارتباط با دکتر می توانید از یکی از راه های ارتباطی صفحه تماس کمک بگیرید.
تنبلی تخمدان چیست؟
کیسه های کوچکی از مایع در امتداد لبه بیرونی تخمدان فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان ایجاد می شود. به این کیسه ها اصطلاحا کیست تخمدان می گویند. کیست های کوچک پر از مایع یا فولیکول ها حاوی تخمک های نابالغ هستند. چون فولیکول ها نمی توانند به طور منظم تخمک ها را آزاد کنند فرد دچار تنبلی تخمدان می شود. علت دقیق PCOS مشخص نیست. تشخیص و درمان به موقع همراه با کاهش وزن خطر عوارض طولانی مدت تنبلی تخمدان مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را کاهش می دهد.
بیشتر بخوانید: درمان تنبلی تخمدان
1- پریودهای نامنظم و قاعدگی کوتاه از علائم رایج تنبلی تخمدان هستند. همچنین قاعدگی هایی که چند روز یا بیشتر از حد معمول یک پریود طول می کشد از علائم تشخیص سندرم تخمدان پلبیکیستیک هستند.
برای مثال، فرد کمتر از 9 دوره در سال پریود می شود و این دوره ها با فاصله بیش از 35 روز هستند که ممکن است در آینده باردار شدن فرد را مشکل کند.
2- آندروژن بیش از حد بالا که ممکن است علائمی مانند موهای زائد صورت و بدن داشته باشد. البته ممکن است بیمار با علائمی مانند آکنه شدید و طاسی با الگوی مردانه نیز درگیر شود.
اگر پریودهای نامنظمی دارید، اگر برای باردار شدن دچار مشکل هستید یا علائم آندروژن اضافی در شما دیده می شود، حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا با گرفتن آزمایش و بررسی آن ها تشخیص درست انجام و درمان زودتر شروع شود. دکتر آزاده مهدیان تجربه بالایی در تشخیص و درمان تنبلی تخمدان دارند و به بیماران کمک می کنند دچار عوارض این بیماری نشوند.
عوامل تنبلی تخمدان
عواملی که ممکن است منجر به تنبلی تخمدان شوند، عبارتند از:
- مقاومت به انسولین: انسولین توسط پانکراس تولید می شود تا با کمک آن سلول ها بتوانند از قند که منبع انرژی اولیه بدن است، استفاده کنند. اگر سلول ها نسبت به عملکرد انسولین مقاوم شوند، سطح قند خون افزایش می یابد. بنابراین بدن انسولین بیشتری می سازد تا سطح قند خون را پایین بیاورد.
انسولین بیش از حد موجب می شود بدن مقدار زیادی هورمون مردانه آندروژن تولید کند که در تخمک گذاری اختلال ایجاد می کند. یکی از نشانه های مقاومت به انسولین، لکه های تیره و مخملی پوست در قسمت پایین گردن، زیر بغل، کشاله ران یا زیر سینه است. اشتهای زیاد و افزایش وزن از دیگر علائم این بیماری هستند.
- تب با درجه پایین: گلبول های سفید در پاسخ به عفونت دمای بدن را بالا می برند. تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان دارای نوعی تب طولانی مدت با درجه پایین هستند که باعث تولید آندروژن در تخمدان ها می شود. در ادامه ممکن است فرد دچار بیماری های قلبی و عروقی شود.
- وراثت یا عوامل ژنتیکی: تحقیقات نشان می دهند که ژن های خاصی ممکن است با تنبلی مرتبط باشند. داشتن سابقه خانوادگی سندرم تخمدان پلی کیستیک گاهی اوقات در ایجاد این بیماری نقش دارد.
- آندروژن بالا: تولید سطوح بالایی از آندروژن در تخمدان ها ممکن است در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. در این مورد تخمک ها منظم رشد نمی کنند و از فولیکول هایی که در آن رشد می کنند جدا نمی شوند. از طرفی آندروژن بالا می تواند منجر به موهای زائد نامتعارف، تاسی مردانه و آکنه شود که برای تشخیص تنبلی تخمدان علائم مهمی هستند.
آیا تنبلی تخمدان باعث نازایی میشود؟
یکی از نگرانی های فرد مبتلا به تنبلی تخمدان باردار شدن است. از عوارض تنبلی تخمدان می توان به نازایی، سقط جنین یا زایمان زودرس اشاره کرد. اما یک پزشک زنان خوب می تواند با تشخیص به موقع و درمان صحیح کمک کند این عوارض یا سایر عوارض مرتبط با تنبلی تخمدان بروز نکنند. با درمان درست اکثر زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک می توانند باردار شوند.
زنان مبتلا به تنبلی تخمدان در صورت بارداری و عدم کنترل شرایط بیماری بیشتر در معرض سقط جنین، دیابت بارداری، فشار خون بالا ناشی از بارداری، پره اکلامپسی و علائم زایمان زودرس هستند.
سخن آخر
در صورت بروز هر کدام از علامت های مطرح شده در مقاله برای تشخیص صحیح تنبلی تخمدان حتما به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا با درمان به موقع از بروز عوارض این بیماری جلوگیری شود. اگرچه درمان قطعی و همیشگی برای تنبلی تخمدان وجود ندارد، اما با دارو و در برخی موارد جراحی لاپراسکوپی این بیماری به راحتی کنترل می شود. چاقی، نازایی، موهای زائد صورت و تاسی مردانه عوارضی هستند که در صورت عدم درمان تنبلی تخمدان ممکن است بیمار با آن ها درگیر شود.
علت تنبلی تخمدان چی هست خانم دکتر؟
سلام همونطور که تو مقاله عنوان شده علت تنبلی تخمدان ثابت نیست و برای هر کسی متفاوته. باید توسط متخصص زنان بررسی بشه. میتونید با شماره 09920103992 در ارتباط باشید برای مشاوره با دکتر مهدیان.