۰۲۱-۸۸۳۷۱۱۵۸
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

رهایی از سرطان رحم

سرطان رحم یکی از شایع ترین بیماری‌ها در میان زنان است که سیستم تولید مثل آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این نوع سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم رحم به سلول های ناسالم تبدیل می‌شوند. روش های درمانی زیادی برای این نوع بیماری وجود دارند که این روش ها به شدت بیماری بستگی دارند.

دلایل ابتلا به سرطان

بروز بیماری سرطان رحم ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. در ادامه عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند با هم مرور می‌کنیم:

اضافه وزن

در زنانی که اضافه وزن دارند بافت چربی موجب تولید هورمون استروژن می‌شود که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. با توجه به اینکه 40 درصد مبتلایان به این بیماری اضافه وزن دارند بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وزن خود را کنترل کنید.

سن

میانگین سن مبتلایان به سرطان رحم سن 60 سال است.

دیابت

احتمال ابتلا به سرطان رحم در زنانی که بیماری دیابت دارند بیشتر است.

ماوراطب دکتر مهدیان

سابقه‌ی بیماری سرطان

زنانی که قبلا مبتلا به سرطان پستان، سرطان روده و سرطان تخمدان بوده‌اند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

پرتو درمانی

اگر قبلا در ناحیه لگن پرتو درمانی کرده‌اید احتمال ابتلا به سرطان رحم در شما افزایش پیدا می‌کند.

رژیم غذایی نامناسب

از خوردن غذاهایی با چربی حیوانی بالا بپرهیزید و یک رژیم غذایی مناسب را دنبال کنید. داشتن یک رژیم غذایی نامناسب یکی از عوامل بروز سرطان رحم در زنان است.

ژنتیک

اگر سابقه‌ی خانوادگی در ابتلا به سرطان رحم و یا دیگر سرطان ها را داشته‌اید احتمال بروز این بیماری در شما نیز افزایش پیدا می‌کند.

گیف اینستاگرام-دکتر مهدیان

داشتن رابطه‌ی جنسی با افراد متعدد

اگر با افراد زیادی رابطه‌ی جنسی برقرار کنید احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش پیدا می‌کند.

استعمال دخانیات

سیگار کشیدن می‌تواند احتمال ابتلا به این بیماری را در شما افزایش دهد.

سرطان رحم

علائم سرطان رحم

خونریزی غیرمعمول واژینال شایع ترین علامت سرطان رحم است، به ویژه هر خونریزی بعد از یائسگی. سایر علائم رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پریودهای سنگین تر از حد معمول یا تغییر در پریودهای شما
  • خونریزی واژینال بین پریودها
  • دوره هایی که بدون وقفه ادامه می یابد.

علائم کمتر رایج عبارتند از:

  • ترشح واژن که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد.
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • مشکل در ادرار کردن یا تغییر در اجابت مزاج
  • درد شکم

در حالی که این علائم ممکن است به دلایل دیگری ایجاد شوند، اگر نگران هستید با پزشک عمومی خود مشورت کنید.

انواع سرطان رحم

این بیماری به دو نوع کارسینوم سلول سنگ فرشی و آدنوکاسینوما تقسیم می‌شود.

 سرطان آدنوکارسینوم

این نوع سرطان توسط سلول‌های غده‌ای ایجاد می‌شود.

سرطان کارسینوم سنگفرشی

این بیماری از سلول های موجود در خارج از رحم تشکیل می‌شود. از هر 10 نفر تقریبا 9 نفر مبتلا به سرطان کارسینوم سنگفرشی می‌شوند.

با وجود اینکه تقریبا تمام سرطان های رحم از نوع کارسینوم سلول سنگفرشی و یا آدنوکارسینوم هستند، احتمال بروز انواع دیگر سرطان در دهانه‌ی رحم وجود دارد.

درمان سرطان رحم

این بیماری از سلول های پوشالی دهانه‌ی رحم شروع می‌شود. این سرطان  با روش های متفاوتی درمان می‌شود که در ادامه آنها را با هم مرور می‌کنیم:

درمان سرطان رحم با لیزر

در این روش پزشک برای از بین بردن سلول های غیر طبیعی از لیزر استفاده می‌کند. درمان با لیزز ممکن است در مطب پزشک به صورت سرپایی و با بیهوشی موضعی انجام شود.

سرما درمانی

در روش سرما درمانی برای درمان این بیماری، پزشک یک پروب فلزی بسیار سرد روی دهانه‌ی رحم قرار می‌دهد و با انجماد سلول های سرطانی آنها را از بین ‌می‌برد.

درمان با نمونه برداری

در این روش پزشک قسمتی از بافت مخروطی شکل دهانه‌ی رحم را جدا می‌کند. این نمونه برادری فقط برای تشخیص بیماری استفاده نمی‌شود بلکه می‌تواند یک روش درمانی باشد که سرطان را در مراحل اولیه از بین می‌برد. نمونه برداری می‌تواند با استفاده از لیزر، تیغ جراحی و سیم های گرمی که توسط برق گرم می‌شوند انجام شود.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی از ماده‌ی شیمیایی استفاده می‌شود. پزشک ممکن است برای شیمی درمانی از یک و یا ترکیب چند نوع ماده‌ی شیمیایی استفاده کند. با شیمی درمانی این دارو وارد رگ های شما می‌شود و تمام سلول های سرطانی را از بین می‌برد. شیمی درمانی معمولا بعد از عمل جراحی برای کاهش احتمال بازگشت سرطان انجام می‌شود.

هورمون درمانی

در این روش شما برای کاهش سطح هورمون از دارو استفاده می‌کنید در نتیجه هورمون هایی که به رشد سلول های سرطانی کمک می‌کنند از بین می‌روند. هورمون درمانی گزینه‌ی مناسبی برای درمان سرطان رحم پیشرفته است.

جراحی برای برداشتن رحم

در این نوع جراحی پزشک رحم را برمی‌دارد اما ساختار کناری رحم، واژن و غدد لنفاوی لگن را از بین نمی‌برد. اگر نیازی به برداشتن تخمدان ها باشد پزشک برای برداشتن آنها از هیسترکتومی استفاده می‌کند. در ادامه انواع هیسترکتومی را با هم مرور می‌کنیم:

شکم: در این روش رحم با یک برش ساده از جلوی شکم برداشته می‌شود.

واژن: در این روش رحم از طریق واژن برداشته می‌شود.

هیسترکتومی لاپاراسکوپی: در این روش پزشک برش های کوچکی روی دیواره‌ی شکم ایجاد می‌کند و یک لوله‌ی کوچک که انتهای آن یک دوربین فیلموبرداری قرار دارد از طریق این برش ها وارد شکم و لگن می‌کند تا داخل شکم و لگن را ببیند. سپس با استفاده از ابزارهای کوچکی دور رحم را برش می‌زند و رحم را از طریق برش های ایجاد شده خارج می‌کند.

جراحی تراکلکتومی برای درمان سرطان رحم

این جراحی از طریق واژن و شکم و گاهی با استفاده از لاپاراسکوپی انجام می‌شود. در این نوع جراحی دهانه‌ی رحم و قسمت فوقانی واژن از بین می‌روند. پزشک برای بسته نگه داشتن دهانه‌ی رحم  داخل رحم را بخیه می‌کند.

جراحی لگن برای درمان سرطان دهانه‌ی رحم

این جراحی برای درمان انواع خاصی از سرطان دهانه رحم استفاده می‌شود. این عمل جراحی کلیه اندام ها و بافت های مشابه را از طریق غدد لنفاوی لگن برمی‌دارد و اگر سرطان تا مثانه، واژن و راست روده پیشروی کرده باشد پزشک این قسمت ها را نیز برمی‌دارد.

چه کسانی در معرض خطر سرطان رحم هستند؟

چندین عامل خطر برای سرطان آندومتریوز وجود دارد. بسیاری از آنها به تعادل بین استروژن و پروژسترون مربوط می شوند. این عوامل خطر عبارتند از چاقی، وضعیتی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا مصرف استروژن بدون و اختلال ژنتیکی به نام سندرم لینچ یکی دیگر از عوامل خطر غیر مرتبط با هورمون است.

شایع ترین عوامل خطر سرطان رحم عبارتند از:

سن، سبک زندگی و سابقه خانوادگی

سن

با افزایش سن، احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. بیشتر سرطان های رحم بعد از 50 سالگی اتفاق می افتد.

رژیم غذایی سرشار از چربی حیوانی

رژیم غذایی پرچرب می تواند خطر ابتلا به چندین سرطان از جمله رحم را افزایش دهد. غذاهای چرب نیز کالری بالایی دارند که می تواند منجر به چاقی شود. اضافه وزن عامل خطر این بیماری است.

سابقه خانوادگی

برخی از والدین جهش های ژنتیکی (تغییرات) را برای سرطان کولورکتال غیر پولیپوز ارثی (HNPCC) منتقل می کنند. این وضعیت ارثی خطر ابتلا به طیف وسیعی از سرطان ها از جمله سرطان آندومتر را افزایش می دهد.

سایر شرایط:

دیابت

این بیماری اغلب با چاقی، یک عامل خطر برای سرطان مرتبط است. اما برخی مطالعات نشان می دهد که ارتباط مستقیم تری بین دیابت و سرطان رحم نیز وجود دارد.

چاقی (وزن اضافی)

برخی از هورمون ها توسط بافت چربی به استروژن تبدیل می شوند و خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند. هر چه مقدار بافت چربی بیشتر باشد، تأثیر بیشتری بر سطح استروژن دارد.

بیماری های تخمدان

افرادی که تومورهای تخمدان خاصی دارند، سطح استروژن بالا و سطح پروژسترون پایینی دارند. این تغییرات هورمونی می تواند خطر سرطان رحم را افزایش دهد.

سابقه قاعدگی و باروری

قاعدگی زودرس: اگر قاعدگی شما قبل از 12 سالگی شروع شده باشد، خطر ابتلا به سرطان رحم ممکن است افزایش یابد. این به این دلیل است که رحم شما برای سال های بیشتری در معرض استروژن قرار می گیرد.

یائسگی دیررس: به طور مشابه، اگر یائسگی بعد از 50 سالگی رخ دهد، خطر نیز افزایش می یابد. رحم شما مدت بیشتری در معرض استروژن قرار می گیرد.

دوره طولانی قاعدگی: تعداد سال های قاعدگی ممکن است مهمتر از سن شما در شروع یا پایان دوره قاعدگی باشد.

باردار نشدن: افرادی که باردار نشده اند به دلیل قرار گرفتن در معرض استروژن بیشتر در معرض خطر هستند.

سرطان رحم چقدر شایع است؟

در ایالات متحده، سرطان آندومتر شایع ترین سرطانی است که سیستم تولید مثل افراد  را تحت تاثیر قرار می دهد. سرطان آندومتر عمدتا پس از یائسگی ایجاد می شود. حدود 3 درصد از زنان در دوره ای از زندگی خود تشخیص سرطان رحم را دریافت می کنند.

راه های پیشگیری

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم موارد زیر را رعایت کنید:

  • اگر برای کنترل علائم یائسگی در زنان هورمون درمانی می‌کنید در مورد  خطرات آن با پزشک خود مشورت کنید.
  • استفاده از داروی ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش می‌دهد.
  • داشتن وزن ایده آل به پیشگیری از این بیماری کمک می‌کند بنابراین یک رژیم غذایی مناسب را دنبال کنید تا وزن مناسبی داشته باشید.
  • از آنجایی که استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش می‌دهد بهتر است از سیگار کشیدن بپرهیزید.

منابع

https://www.nhs.uk/conditions/womb-cancer/treatment/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461

دکتر آزاده مهدیان

درباره دکتر آزاده مهدیان

دكتر آزاده مهديان، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای مدرک تکمیلی سونوگرافی و لاپاراسكوپی پیشرفته از دانشگاه تهران می باشند. دکتر آزاده مهدیان عضو انجمن جراحان زنان ایران و همچنین عضو انجمن جراحی های کم تهاجمی زنان می باشند. از جمله افتخارات دکتر مهدیان می توان به “کسب رتبه نخست کاهش آمار سزارین و افزایش آمار زایمان طبیعی در استان لرستان” اشاره کرد.

برچسب ها:

مقالات مرتبط

درمان جای سزارین با لیزر

درمان جای سزارین با لیزر

درمان جای سزارین با لیزر امکانپذیر است؟ خانم هایی که قصد بچه دار شدن دارند، خصوصا آن هایی که برای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با پزشک