سرطان رحم یکی از شایع ترین بیماریها در میان زنان است که سیستم تولید مثل آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. این نوع سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم رحم به سلول های ناسالم تبدیل میشوند. روش های درمانی زیادی برای این نوع بیماری وجود دارند که این روش ها به شدت بیماری بستگی دارند.
دلایل ابتلا به سرطان
بروز بیماری سرطان رحم ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. در ادامه عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند با هم مرور میکنیم:
- اضافه وزن: در زنانی که اضافه وزن دارند بافت چربی موجب تولید هورمون استروژن میشود که خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد. با توجه به اینکه 40 درصد مبتلایان به این بیماری اضافه وزن دارند بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وزن خود را کنترل کنید.
- سن: میانگین سن مبتلایان به سرطان رحم سن 60 سال است.
- دیابت: احتمال ابتلا به سرطان رحم در زنانی که بیماری دیابت دارند بیشتر است.
- سابقهی بیماری سرطان: زنانی که قبلا مبتلا به سرطان پستان، سرطان روده و سرطان تخمدان بودهاند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان رحم هستند.
- پرتو درمانی: اگر قبلا در ناحیه لگن پرتو درمانی کردهاید احتمال ابتلا به سرطان رحم در شما افزایش پیدا میکند.
- رژیم غذایی نامناسب: از خوردن غذاهایی با چربی حیوانی بالا بپرهیزید و یک رژیم غذایی مناسب را دنبال کنید. داشتن یک رژیم غذایی نامناسب یکی از عوامل بروز سرطان رحم در زنان است.
- ژنتیک: اگر سابقهی خانوادگی در ابتلا به سرطان رحم و یا دیگر سرطان ها را داشتهاید احتمال بروز این بیماری در شما نیز افزایش پیدا میکند.
- داشتن رابطهی جنسی با افراد متعدد: اگر با افراد زیادی رابطهی جنسی برقرار کنید احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش پیدا میکند.
- استعمال دخانیات: سیگار کشیدن میتواند احتمال ابتلا به بیماری سرطان رحم را در شما افزایش دهد.
علائم سرطان رحم
علائم سرطان رحم شامل موارد زیر میشود:
- خونریزی واژن بعد از یائسگی
- خونریزی واژن وقتی پریود نیستید
- احساس درد در ناحیهی لگن
انواع سرطان رحم
سرطان رحم به دو نوع کارسینوم سلول سنگ فرشی و آدنوکاسینوما تقسیم میشود.
*سرطان آدنوکارسینوم: این نوع سرطان توسط سلولهای غدهای ایجاد میشود.
* سرطان کارسینوم سنگفرشی: این نوع سرطان از سلول های موجود در خارج از رحم تشکیل میشود. از هر 10 نفر تقریبا 9 نفر مبتلا به سرطان کارسینوم سنگفرشی میشوند.
با وجود اینکه تقریبا تمام سرطان های رحم از نوع کارسینوم سلول سنگفرشی و یا آدنوکارسینوم هستند، احتمال بروز انواع دیگر سرطان در دهانهی رحم وجود دارد.
درمان سرطان رحم
سرطان رحم از سلول های پوشالی دهانهی رحم شروع میشود. این سرطان با روش های متفاوتی درمان میشود که در ادامه آنها را با هم مرور میکنیم:
درمان سرطان رحم با لیزر
در این روش پزشک برای از بین بردن سلول های غیر طبیعی از لیزر استفاده میکند. درمان با لیزز ممکن است در مطب پزشک به صورت سرپایی و با بیهوشی موضعی انجام شود.
سرما درمانی
در روش سرما درمانی برای درمان سرطان رحم، پزشک یک پروب فلزی بسیار سرد روی دهانهی رحم قرار میدهد و با انجماد سلول های سرطانی آنها را از بین میبرد.
درمان با نمونه برداری
در این روش پزشک قسمتی از بافت مخروطی شکل دهانهی رحم را جدا میکند. این نمونه برادری فقط برای تشخیص بیماری استفاده نمیشود بلکه میتواند یک روش درمانی باشد که سرطان را در مراحل اولیه از بین میبرد. نمونه برداری میتواند با استفاده از لیزر، تیغ جراحی و سیم های گرمی که توسط برق گرم میشوند انجام شود.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی از مادهی شیمیایی استفاده میشود. پزشک ممکن است برای شیمی درمانی از یک و یا ترکیب چند نوع مادهی شیمیایی استفاده کند. با شیمی درمانی این دارو وارد رگ های شما میشود و تمام سلول های سرطانی را از بین میبرد. شیمی درمانی معمولا بعد از عمل جراحی برای کاهش احتمال بازگشت سرطان انجام میشود.
هورمون درمانی
در این روش شما برای کاهش سطح هورمون از دارو استفاده میکنید در نتیجه هورمون هایی که به رشد سلول های سرطانی کمک میکنند از بین میروند. هورمون درمانی گزینهی مناسبی برای درمان سرطان رحم پیشرفته است.
جراحی برای برداشتن رحم
در این نوع جراحی پزشک رحم را برمیدارد اما ساختار کناری رحم، واژن و غدد لنفاوی لگن را از بین نمیبرد. اگر نیازی به برداشتن تخمدان ها باشد پزشک برای برداشتن آنها از هیسترکتومی استفاده میکند. در ادامه انواع هیسترکتومی را با هم مرور میکنیم:
هیسترکتومی شکم: در این روش رحم با یک برش ساده از جلوی شکم برداشته میشود.
هیسترکتومی واژن: در این روش رحم از طریق واژن برداشته میشود.
هیسترکتومی لاپاراسکوپی: در این روش پزشک برش های کوچکی روی دیوارهی شکم ایجاد میکند و یک لولهی کوچک که انتهای آن یک دوربین فیلموبرداری قرار دارد از طریق این برش ها وارد شکم و لگن میکند تا داخل شکم و لگن را ببیند. سپس با استفاده از ابزارهای کوچکی دور رحم را برش میزند و رحم را از طریق برش های ایجاد شده خارج میکند.
جراحی تراکلکتومی برای درمان سرطان رحم
این جراحی از طریق واژن و شکم و گاهی با استفاده از لاپاراسکوپی انجام میشود. در این نوع جراحی دهانهی رحم و قسمت فوقانی واژن از بین میروند. پزشک برای بسته نگه داشتن دهانهی رحم داخل رحم را بخیه میکند.
جراحی لگن برای درمان سرطان دهانهی رحم
این جراحی برای درمان انواع خاصی از سرطان دهانه رحم استفاده میشود. این عمل جراحی کلیه اندام ها و بافت های مشابه را از طریق غدد لنفاوی لگن برمیدارد و اگر سرطان تا مثانه، واژن و راست روده پیشروی کرده باشد پزشک این قسمت ها را نیز برمیدارد.
راه های پیشگیری
برای پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم موارد زیر را رعایت کنید:
- اگر برای کنترل علائم یائسگی هورمون درمانی میکنید در مورد خطرات آن با پزشک خود مشورت کنید.
- استفاده از داروی ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش میدهد.
- داشتن وزن ایده آل به پیشگیری از سرطان رحم کمک میکند بنابراین یک رژیم غذایی مناسب را دنبال کنید تا وزن مناسبی داشته باشید.
- از آنجایی که استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد بهتر است از سیگار کشیدن بپرهیزید.
منابع
https://www.nhs.uk/conditions/womb-cancer/treatment/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461
0 دیدگاه