۰۲۱-۸۸۳۷۱۱۵۸
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

درمان پولیپ رحم

یکی از بیماری هایی که این روزها در میان بانوان شایع است، پولیپ رحم می باشد. از همین رو دغدغه بسیاری از خانم ها یافتن راهی برای درمان پولیپ رحم می باشد. اما پولیپ رحم چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟ پولیپ رحم را می توان ناشی از رشد بیش از حد بافت رحم دانست که گاهی با خونریزی غیرطبیعی همراه است و گاهی بدون هیچ گونه علامتی است. در ادامه با ما همراه باشید تا دریابید که آیا این مشکل قابل درمان است یا خیر؟

پولیپ رحم چیست و چه علائمی دارد؟

پولیپ های رحم، توده هایی نرم هستند که رنگی قرمز دارند و و در لایه داخلی رحم رشد می نمایند. این توده ها قطری کمتر از 1 سانتی متر دارند و به منظور جای گیری آسان در رحم، معمولا به صورت مسطح می باشند. به طور کلی پایه یا ساقه پولیپ کوتاه است اما گاهی اوقات رشد می کند و از دهانه رحم هم بیرون می زند.

در صورتی که پولیپ های رحم در اطراف لوله های رحم قرار گیرند، می توانند موجب گرفتگی این لوله های شوند و همان طور که حدس می زنید، می تواند برای بارداری فرد مشکل ساز باشد.

اما سوالی که مطرح می شود این است که پولیپ رحم چه علائمی دارد؟ گفتیم که گاهی اوقات ممکن است بی علامت باشد اما نشانه های متداولی که برای این عارضه تا کنون مشاهده شده است، عبارتند از:

  • اختلال در نظم چرخه قاعدگی و خونریزی شدید در این دوره
  • ناباروری و یا بروز مشکلی در بارداری
  • خونریزی یا مشاهده لکه بین دو دوره قاعدگی
  • خونریزی یا مشاهده لکه پس از یائسگی
  • خونریزی یا مشاهده لکه پس از رابطه جنسی

عواملی مانند افزایش سن، فشار خون بالا، اختلالات هورمونی، یائسگی، BMI بالا و … همگی می توانند خطر ابتلا به این عارضه را در خاتم ها افزایش دهند.

پولیپ رحم چگونه تشخیص داده می شود؟

روش های متعددی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که بسته به شرایط بیمار ممکن است راه های مختلفی برای افراد متفاوت در نظر گرفته شود. یکی از روش های تشخیص پولیپ رحم، معاینه لگنی است که در حین انجام آن، اگر توده ای به عنوان پولیپ رحم شناخته شود، امکان برداشتن آن نیز وجود دارد.

در ادامه برخی دیگر از روش های تشخیصی که برای این بیماری وجود دارد را بیان می کنیم.

سونوگرافی واژن

در این روش، امکان عکس برداری از بافت درونی رحم با وارد کردن لوله ای مخصوص به واژن بیمار، فراهم می شود. این تصاویر از طریق مانیتوری که پزشک در اختیار دارد قابل مشاهده می باشند.


هیستوسونوگرافی

این روش معمولا همراه با سونوگرافی واژن انجام می شود. به این ترتیب که پزشک در لوله ای که وارد واژن می نماید، محلولی از آب و نمک تزریق می کند که موجب بزرگ شدن رحم می گردد. با این کار دید بهتری می توان به این اندام داشت و در نتیجه تشخیص دقیق تری صورت می گیرد.


آندومتر

در این روش از ابزاری پلاستیکی و نرم استفاده می شود. سپس توسط آن از بافت رحم نمونه برداری می گردد و این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال می شوند تا از لحاظ وخامت توده و ابتلا به سرطان مورد بررسی قرار گیرد. چرا که ممکن است برخی از پولیپ های رحم، سرطانی باشند.


هیستروسکوپی

در این روش هم لوله ای از راه واژن وارد رحم می شود که امکان دیدن داخل رحم را برای پزشک فراهم می آورد. چنانچه در حین تشخیص پولیپ رحم تشخیص داده می شود می توان اقدام به برداشتن آن کرد. از این روش برای نمونه برداری از پولیپ رحم نیز می توان استفاده کرد.


عکس برداری رنگی از رحم

این شیوه تشخیص با عنوان هیستروسالپنگوگرام (HSG) شناخته می شود که یک متخصص رادیولوژی می تواند آن را انجام دهد. نحوه انجام آن نیز به این صورت است که یک ماده رنگی مخصوص، در رحم و لوله های فالوپ تزریق می شود تا امکان مشاهده بافت های مختلف رحم و نواع و اندازه پولیپ های آن فراهم گردد.


کورتاژ تشخیصی

کورتاژ معمولا با جراحی امکان پذیر است. به این صورت که پزشک از ابزاری فلزی که یک حلقه در انتهای آن قرار دارد، استفاده می کند و با تراشیدن دیواره های رحم، از داخل آن و پولیپ های رحم نمونه برداری می نماید. این پولیپ ها به منظور بررسی به آزمایشگاه های مربوطه ارسال می شوند تا شرایط بیمار تعیین گردد.

آیا امکان درمان پولیپ رحم وجود دارد؟

در شرایطی که بیماری خفیف است و علائم خاصی ندارد، نیاز به روش درمانی خاصی نمی باشد و تنها رعایت کردن توصیه های پزشک، کفایت می کند. اما بیماری که یائسه باشد، احتمال سرطانی بودن پولیپ های رحم برای او بیشتر است. در این شرایط نیز معمولا برداشتن پولیپ برای درمان، توصیه می شود. استفاده از داروهای مختلف نیز یکی دیگر از روش های درمان پولیپ رحم می باشد که باید حتما توسط پزشک تجویز گردد. این داروها می توانند آزادکننده پروژستین و گونادوترویین باشند که می توانند هورمون های هر فرد را کنترل نمایند و از سوی دیگر موجب کوچک شدن پولیپ ها در رحم شوند. در شرایطی که خونریزی نیز شدید باشد، می توان از روش دارو درمانی استفاده کرد اما مشکلی که وجود دارد این است که با قطع دارو امکان بازگشت به حالت اولیه وجود دارد. روش دیگری که برای درمان پولیپ های رحم وجود دارد، جراحی است که خود به چند نوع تقسیم می شود.

هیستروسکوپی

در قسمت تشخیص بیماری گفتیم که این روش می تواند با درمان همراه باشد اما چگونه؟ هیستروسکوپی با وارد کردن لوله مخصوص به داحل رحم و مشاهده وضعیت پولیپ ها در آن، انجام می گیرد که در صورت تشخیص می توان اقدام به درمان نمود. در این روش اثری لز برش روی بدن بیمار مشاهده نمی شود و معمولا هم به صورت سرپایی انجام می گیرد.

کورتاژ

این روش برای نمونه برداری از پولیپ ها و نیز خارج کردن آن ها از رحم مورد استفاده قرار می گیرد اما معمولا استقبالی از این روش نمی شود. چرا؟ چون ممکن است برداشتن تمامی پولیپ ها از این طریق امکان پذیر نباشد و در این صورت، احتمال بازگشت مجدد پولیپ های رحم وجود دارد. از سوی دیگر کورتاژ می تواند با بافت فیبروزی که تشکیل می دهد، موجب ایجاد زحم در رحم گردد که خود عاملی برای نازایی می باشد.

هیسترکتومی

این روش گاهی برای درمان پولیپ های سرطانی مورد استفاده قرار می گیرد که با برداشتن کل رحم انجام می پذیرد. البته برای تمامی پولیپ های سرطانی صدق نمی کند و بسته به شرایط بیمار ممکن است تصمیمات مختلفی گرفته شود.

عواقب درمان نکردن پولیپ رحم

به طور کلی انتخاب بهترین روش درمان بر عهده پزشک است که باید سوابق بیماری و میزان سلامتی فرد را بسنجد و متناسب با آن تصمیم درست را اتخاذ نماید. بنابراین می توان دریافت که نقش یک پزشک تا چه اندازه می تواند در روند درمان پولیپ رحم موثر باشد. چنانچه تشخیص به موقع این بیماری انجام نشود، ممکن است تشدید پیدا کند و تا حدی پیشرفت کند که فرآیند فرزندآوری را دچار خلل نماید.

دکتر آزاده مهدیان

درباره دکتر آزاده مهدیان

دكتر آزاده مهديان، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای مدرک تکمیلی سونوگرافی و لاپاراسكوپی پیشرفته از دانشگاه تهران می باشند. دکتر آزاده مهدیان عضو انجمن جراحان زنان ایران و همچنین عضو انجمن جراحی های کم تهاجمی زنان می باشند. از جمله افتخارات دکتر مهدیان می توان به “کسب رتبه نخست کاهش آمار سزارین و افزایش آمار زایمان طبیعی در استان لرستان” اشاره کرد.

برچسب ها:

مقالات مرتبط

درمان جای سزارین با لیزر

درمان جای سزارین با لیزر

درمان جای سزارین با لیزر امکانپذیر است؟ خانم هایی که قصد بچه دار شدن دارند، خصوصا آن هایی که برای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

33 دیدگاه ها
  1. سلام37ساله از رشت.6روزپیش عمل هیستروسکوپی کورتاژ تشخیصی داشتم و دکتر دو پولیپ 10میلی را ازرحمم برداشتم خیلی درد ولکه بینی دارم تاکی این درد ولکه بینی ادامه دارد وطبیعی است؟

    پاسخ
    • سلام. لکه بینی طبیعی هست اما درد زیاد خیر. برای بررسی علت درد به پزشکتون مراجعه کنید.

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر خسته نباشی من 46روز
        خونریزی داشتم سونوگرافی دادم گفت پولیپ داری در حد 12میلی
        کورتاژ کردم نمونه آزمایشی که دادم گفت باید رحم تو در بیاری

        پاسخ
        • در صورت تغییرات بدخیمی در پولیپ،بهتره رحم خارج بشه

          پاسخ
  2. باسلام@پارسال جراحی هیسترسکپی برای برداشتن پولیپ به اندازه ۱۹میای کردم و آزمایش پاتولوژی ام خوشبختانه چیزی نداشت ولی دوماه بعد جراحی پولیپ دوباره برگشت الان اندازه اش ۱۶میای هستش در قسمت فوقانی رحم دقیقا جای قبلی اش@سوال من اینه با این اندازه خطری برای بارداری هست یا حتما باید پیشگیری کنم @ضمنا ۸سال پیش یه زایمان طبیعی داشتم و الان هم ۳۶سالنه و فولیک اسید و مولتی ویتامین مصرف میکنم

    پاسخ
    • برای بارداری اقدام کنید

      پاسخ
      • سلام .من ۳۴ و مجرد هستم چن وقتیه بین زمان پریودیم لکه بینی داشتم که به پزشک مراجعه کردم و با سونو تسخیص پولیپ اندومتر ۶در ۵ میلی و دادن دارو مصرف کردم خونریزی قطع شد ولی با قطع دارو مجددا شروع شد. با عمل لاپراسکوپی میشه اقدام به دراوردن پولیپ کرد

        پاسخ
        • باید هیستروسکوپی کنید

          پاسخ
  3. ممنون

    پاسخ
  4. سلام من دو ساله ازدواج کردم هنوز زایمان نکردم و سابقه سقط 6 ماه پیش بدون کولتاژ داشتم و رفتم سونو دکتر گفت که دوتا پلیب بزرگ در رحم دارم و باید با هیستروسکوپی انجام بدی تا در بیاری.ولی من میترسم آیا بدون عمل نمیشه کاری کرد یات صبر کنم چون قصد بارداری دارم و بعد زایمانم انجام بدم یا خودش دفع میشه..چون سابقه بیهشوهی دارم دوست ندارم بیهوش بشم و تنها راه عمل رو انجام بدم

    پاسخ
    • سلام تنها راه درمان همانی هست ک به شما گفته اند

      پاسخ
  5. دنباله ی پریودیم که هفت روزه است
    ۶ روز هم بعدش لکه بینی داشتم.و این برای بار اول بود که این اتفاق افتاد.همیشه هم سیکل منظم داشتم
    سونوگرافی واژینال پولیپ 9mm
    تشخیص داد.باید چکار کرد.

    پاسخ
    • فعلا یک سیکل دیگر هم فرصت بدهید

      پاسخ
  6. با سلام من بعد از سه ماه آمنوره یکماه خونریزی داشتم سونوگرافی ام پولیپ رحم را برایم نشان داد والان تقریبا خونریزی ام تمام شده می خواستم بپرسم آیا نیاز هست کورتاژ را انجام بدهم 47سال سن ودوفرزند دارم

    پاسخ
    • بستگی به سایز پولیپ و نظر پزشک دارد

      پاسخ
  7. سلام
    من ۲۲ ماه قبل هیدروسکپی انجام دادم ۳ تا پلید ریز داشتم که دکتر گفت باید برداشته بشه و رحم هم تا حدی زخیم هست حدود ۳ هفته بعد مراجعه کردم مطب که وضعیت رحم بررسی بشه دکتر خیلی تعجب کرد و گفت پایه های پلید باقی مانده و بافت رحم در اون قسمت هیدراژن هست و باید دوباره عمل کنی ۳ ماه آینده آیا خطای پزشکی بوده و من باید چیکار کنم آیا خطرناک نیست ؟

    پاسخ
    • اگر جواب پاتولوژی نرمال بوده و پولیپ ها کوچک هستند فعلا کاری نمی خواهد

      پاسخ
  8. سلام من 42 سالمه و یک فرزند 15 ساله دارم و قصد بارداری هم ندارم. سه سال پیش تا الان پولیپ رحم دارم. اما عمل نکردم و تنها مشکل من ترشح زیاده و گاهی گاهی لک بینی در حد کم خیلی کم. آیا عمل لازمه؟ اگر عمل نکنم مشکل حادی برای رحم پیش میاد ؟

    پاسخ
    • درصورت بزرگ شدن یا علامت دار شدن باید پولیپ خارج شود

      پاسخ
      • سلام من 42 سالمه دکتر تشخیص داده پولیپ داری باید پریود بشی وروز 4یا5 قاعدگی در مطب براتون بردارم. خواستم ببینم انجام بدم یا نه

        پاسخ
        • سلام. برداشتن پولیپ معمولا در اتاق عمل انجام میشود. میتونید برای کسب اطلاعات دقیقتر مشاوره حضوری بگیرید. ۸۸۳۷۱۱۵۸-021

          پاسخ
  9. سلام پولیپ رحم من ۷.۵ م.م هستش با دارو رفع میشه آیا؟

    پاسخ
    • خیر

      پاسخ
  10. سلام. 4 ماه اقدام به بارداری کردم ، متاسفانه نتیجه ای نگرفتم ، دکتر برام عکس رنگی رحم نوشت و متوجه شدم که لوله های فالوپ از دو طرف بسته است و باعث شده که ذخیره تخمدانم هم کم بشه در حد 0.5 البته در حین تزریق مواد در حین عکس رنگی برای بررسی وضعیت رحم بخشی از مواد هم از لوله عبور میکرد. ولی در نهایت دکتر گفت بدلیل بسته بودن باید اقدام به ivf کنم. آیا باز شدن کامل لوله ها بوسیله لاپاراسکوپی امکان داره؟

    پاسخ
    • برای دریافت مشاوره با این شماره تماس بگیرید ۰۹۹۲۰۱۰۳۹۹۲

      پاسخ
  11. سلام وقت بخیر من 30خرداد سونو واژینال انجام دادم و گفتن پولیپ فوقانی با اندازه 4/2میلی متر (EPدر وضعیتD/D). هیچ علائمی نداشتم تا سونو مشخص شد سونو ی ماه قبلش ک شکمی بود چیزی نشون نداد. این ماه لتروزول و استرادیول پنج شب مصرف کردم احتمال داره بخاطر اون باشه؟ و برای درمانش باید چه کاری کنم؟ من در اقدام بارداری هستم

    پاسخ
    • برای دریافت مشاوره با این شماره تماس بگیرید ۰۹۹۲۰۱۰۳۹۹۲

      پاسخ
  12. سلام . من 34 سالمه دو سال هست پلیپ دارم ولی نمیتونستم سونو داخلی انجام بدم . تازه ازدواج کردم سونو داخلی انجام دادن دکتر گفتن سایز پلیپ 2 سانتی متر هست باید برداری. جراحی هیچ عوارض بدی نداره ؟ تنها راه جراحی هست؟

    پاسخ
    • برای دریافت مشاوره با این شماره تماس بگیرید ۰۹۹۲۰۱۰۳۹۹۲

      پاسخ
  13. سلام .۲۱ ساله هستم بدون سابقه برای بارداری و سقط بخاطر درد زیر شکم و پهلو دکتر برام سونو واژینال نوشت که دوتا پولیپ ۱۱میل و ۱۵ میل داشتم والان درد پهلوم شدید تر میشه ایا نیاز به جراحی هست ؟ جراحی اسیبی به رحم وارد نمیکنه؟

    پاسخ
    • برای دریافت مشاوره با این شماره تماس بگیرید ۰۹۹۲۰۱۰۳۹۹۲

      پاسخ
  14. سلام من ۳۶سالمه ضعف تخمدان شدید دارم جوری که بدون قرص دوفاستون یا پروژسترون پریود نمیشم
    چند دوماهه که لکه بینی داشتم رفتم سنو واژینال دادم گفت پلیپ داری نوبت زدم ۳۰اذر برم و برش دارم
    ولی الان دو روز مونده به سیم
    نمیدونم لکه بینیه یا خونریزی ،شروع کرده
    چیکارکنم ؟؟؟؟؟؟؟
    ایا با این شرایط میتونم برم و پلیپم رو بردارم ؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام و وقت بخیر.حتما با پزشکتون مشورت کنید.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با پزشک